Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Høyre står for en ansvarlig økonomisk politikk!

Som svar på vårt leserinnlegg 4. juni kommer leder av Tønsberg Arbeiderparti Arild Alfredsen oss i møte i et svarinnlegg den 14. juni. Han er enig i at Tønsberg, med sine storbyutfordringer, ikke får sin rettmessige del av de statlige overføringene. Flott. Det er da også dette som var vårt poeng i det innledende innlegget.

Vi skrev da at kommunene ble fratatt inntektene fra selskapsskatten fra 2009 og at Tønsberg er blant de kommunene som taper ved at utgiftsutjevning og barnehagetilskudd blir redusert. Staten bruker fortsatt disse pengene, men de fordeles mellom kommunene på en annen måte. Det er i denne fordelingen Tønsberg kommune nå får en mindre andel. Totalt reduseres Tønsberg kommunes samlede inntekter med mer enn 50 millioner kroner.

Når Alfredsen avfeier vår påstand om at de rødgrønne svikter Tønsberg, begrunner han dette med at Tønsbergs kommunes frie inntekter er økt. Det er formelt riktig, men hjelper oss ingen ting. De frie inntektene er økt fordi de øremerkede er redusert. Dette gir ingen friske kroner til Tønsberg kommune. Alle husker vel barnerimet: Juksemaker Pipelort, tar igjen og gir det bort!

Nå vil kanskje Alfredsen si at Tønsberg kommune kan disponere pengene slik vi vil, siden de ikke lenger er øremerket. Det er i tilfelle for enkelt. Pengene var tidligere øremerket til blant annet barnehagesektoren. Og i realiteten er de fortsatt bundet. For alle de flotte barnehagene skal jo drives videre, slik at Tønsberg kommune beholder full barnehagedekning. Velgerne kan være trygge på at Tønsberg Høyre fortsatt ønsker full barnehagedekning. Men dermed mangler vi altså de mer enn 50 millioner kroner som er tatt fra Tønsberg kommune – slik vi påviste i vårt første innlegg.

At omleggingen av kommunenes inntektssystem har medført et betydelig tap for Tønsberg, kommer også klart frem i rådmannens innledende kommentarer til budsjettforslaget for 2011. Sitat ”Totalt har omleggingen av inntektssystemet medført at Tønsberg kommune taper 51,5 mill kroner. For en kommune som Tønsberg medfører dette store utfordringer med å tilpasse seg en så stor nedgang i inntektsnivået”. Klarer kan det ikke sies, og det går det ikke an å bortforklare. Tønsberg er en av de store taperne i den rødgrønne regjeringens omlegging av inntektssystemet til kommunene.

Tønsberg kommune er en veldrevet kommune. Med et sterkt Høyre vil det være fokus på å forbli det fremover også. Det blir selvsagt utfordrende. Men alle dere som skal stemme i september skal vite at Tønsberg Høyre ikke vil ty til kommunal eiendomsskatt for å erstatte de tapte kronene. Stol på Høyre.

Av Unn Eia, Leif Flemming Bakke og Odd Eyvind Hovland. Listekandidater for Høyre