Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Slik kan du endre på stemmeseddelen

Jeg får spørsmål og kommentarer om strykninger og andre endringer på stemmeseddelen ved Kommune- og Fylkestingvalg. For å klare opp noen av forholdene har jeg funnet frem følgende informasjon.

Stemmeseddelen avgjør hvilket parti du stemmer på. Det er opp til deg om du vil endre på stemmeseddelen. Hvis du ikke endrer, stemmer du på kandidatene i den rekkefølgen de står på stemmeseddelen.

Hvis du vil være med på å påvirke hvem av kandidatene som blir valgt inn for partiet, må du endre på stemmeseddelen, det vil si gi personstemmer. Kandidater som får personstemmer fra velgere, står sterkere enn de som ikke har fått personstemmer. Les om valgoppgjør og kandidatkåring ved kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Det er ikke adgang til å stryke kandidater, verken ved kommunestyrevalg eller ved fylkestingsvalg. Veiledning for hvordan du gjør endringer, står også på stemmesedlene.

Ikke vær redd for å endre på stemmeseddelen! Den blir ikke forkastet selv om du gjør feil.

Ved kommunestyrevalget kan du:

- gi personstemme til kandidater på stemmeseddelen.

Sett i så fall et merke (kryss, hake eller liknende) i ruten ved navnet til de kandidatene du vil stemme på. Du kan gi personstemme til så mange av kandidatene du vil.

Hvis navnet til noen av kandidatene står med uthevet skrift, betyr det at partiet/gruppen har prioritert dem foran de andre kandidatene. Du kan gi personstemmer til kandidater med uthevet skrift, på samme måte som til de andre kandidatene.

- gi personstemme til kandidater fra andre partier/grupper (såkalte slengere).

Skriv i så fall kandidatnavnene i et eget felt på stemmeseddelen for ditt parti. Hvor mange slengere du kan føre opp, avhenger av antall representanter som skal velges til kommunestyret, og vil fremgå av stemmeseddelen.

Vær oppmerksom på at når du fører opp slengere, vil en del av stemmen din bli overført til det andre partiet/gruppen. Verdien av stemmen din for det partiet/gruppen du stemmer på, blir tilsvarende redusert. Eksempel: Det skal velges 13 representanter til kommunestyret. Du fører opp 2 slengere på din stemmeseddel. Dette medfører at 2/13 av stemmen din overføres til det andre partiet. Det partiet du stemmer på, får dermed bare 11/13 stemme.

Ved fylkestingsvalget kan du:

- gi personstemme til kandidater på stemmeseddelen.

Sett i så fall et merke (kryss, hake eller liknende) i ruten ved navnet til de kandidatene du vil stemme på. Du kan gi personstemme til så mange av kandidatene du vil.

Du kan ikke føre opp slengere ved fylkestingsvalget. Partiene kan heller ikke sette opp kandidatnavn med uthevet skrift.

Kommunestyrevalg: Hva betyr det at kandidater står med uthevet skrift?
Partiene/gruppene kan på forhånd bestemme at enkelte kandidater skal stå sterkere enn andre. Disse kandidatenes navn står med uthevet skrift, øverst på stemmeseddelen. Partiene/gruppene har da gitt kandidatene et stemmetillegg. Dette stemmetillegget får de, uansett om velgerne gir dem personstemmer eller ikke. Stemmetillegget tilsvarer 1/4 personstemme per stemmeseddel. (Eller 25 prosent av det totale antall stemmer som kommer listen til gode. Det vil si: får listen 100 stemmer, får kandidater med uthevet skrift 25 personstemmer.)

Selv om du ikke gir personstemme til en kandidat med uthevet skrift, får vedkommende altså likevel 1/4 personstemme fra stemmeseddelen din. Gir du en personstemme til en kandidat med uthevet skrift, får kandidaten 1 1/4 personstemme til sammen.

Ved fylkestingsvalget er det ikke adgang for partiene/gruppene til å gi kandidater stemmetillegg.